Nørd bliver nu en beskyttet titel

Nørd bliver nu en beskyttet titel


1. april 2023 - 7:39


For mange mennesker kalder sig nørd uden rigtigt at være det. Derfor har Mensa Danmark nu, med hjælp fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, opstillet skrappe krav til, hvem der må bære titlen. 

 Er du en af dem, der i flæng kalder dig film-, fodbold-, popmusik- eller Harry Potter-nørd, så skal du nok tænke dig om en ekstra gang, inden du næste gang starter samtalen med ”Ja, nu er jeg jo selv lidt af en nørd på det område…”. Intelligensforeningen Mensa Danmark mener, der er gået inflation i ordet. Og efter flere års lobbyarbejde i Uddannelses- og Forskningsministeriet har foreningen nu fået rettighederne til at vurdere håbefulde kandidater til titlen Nørd. 

 Og kravene bliver hårde, før at du kan slippe gennem nåleøjet. For lovmæssigt at kunne kalde sig Nørd inden for sit foretrukne felt skal man fremover eksamineres og godkendes af Mensa Danmark. Udover en skriftlig eksamen i nørdeemnet vil man også blive udsat for en praktisk prøve. Vil du for eksempel kunne kalde dig Bilnørd, kan du blive bedt om at skille en Peugeot 207SW ad i alle 30413 dele og samle den igen på 48 timer. Og hvis du vil kalde dig IT-Nostalginørd får du måske til opgave at ringe en telex-maskine op fra en telefon og ved brug af din egen stemme få den til at printe “Den Grimme Ælling” på tekst. 

 Nyheden vækker udbredt begejstring blandt Mensas medlemmer og i andre nørdemiljøer. Et anonymt medlem udtaler således: “Der er alt for mange halvstuderede røvere, der kalder sig nørder. Min plageånd i skolen kaldte mig nørd når han gav mig buksevand. Nu kan jeg se på Facebook, at han kalder sig Airfryernørd, fordi han har set et par Youtube-tutorials. Burde han så ikke give sig selv buksevand?”. 

 De nye regler gælder både professionel og privat brug af titlen Nørd. De indebærer bødestraf og træder i kraft i dag, den første april.